Monday 23 February 2009

Ανακαλυψα τον τροχό (ξανά)

Αυτο το Σαββατοκύριακο, είχα παιδικές επισκέψεις και σκέφτηκα να φτιάξω κρέπες με τη σκέψη πως σίγουρα θα τους αρέσουν. Εφτιαξα λοιπόν μια τούρτα με κρέπες και σπανάκι. Το σπανάκι δεν τους άρεσε όμως και οι δυο μικρούλές έμειναν πιστές στα κεκάκια.
Η τούρτα πάνως μου αρεσε σαν ιδεα και την παραθέτω.


6 Κρέπες όχι πολύ λεπτές (250γρ αλευρι, 1 ποτήρι νερό, 2 αυγά, αλάτι)

500ρ σπανάκι κατεψυγμένο.

1 ματσακι ανιθο

200γρ φέτα

6 αυγα


Για τις κρέπες, ανακάτεψα ολα τα υλικά μαζί με το συρμα μέχρι να γίνει ένας πυχτούλικος χυλος. Εψησα στο τηγανι και τις αφησα να κρυώσουν. Αφησα το σπανακι να ξεπγωσει στο σουρωτηρι για να σταγγιξουν τα υγρα του Ανακατεψα ολα τα υλικα της γεμισης. Εβαλα σε ενα στρογγυλο ταψακι μια κρεπα, γεμιση, κρεπα, γεμιση και τελειωσα με κρεπα. Εψησα για 30-40 λεπτα μέχρι να στεροποιηθει το αυγο.

Sunday 22 February 2009

Απλά πράγματα

Φλάπτζακς! Στην Αγγλία τα βρίσκεις παντού. Κάθε καφέ έχει την δική του έκδοση, όλα τα μαγαζάκια και περίπερα τα πουλούν στις άπειρες συσκευασμένες εκδοχές τους. Όμως τα καλύτερα φτιάχνονται στο σπίτι και τρώγονται φρέσκα! Ειναι γελοία έυκολη συνταγή, έχει αρκετές φυτικές ίνες και είναι και νηστίσιμη.
350γρ βιτάμ
220 γρ ζάχαρη
2 κουταλιές μέλι
350γρ βρώμη (κουάκερ)

λιώνουμε το βιτάμ με την ζάχαρη και το μέλι σε κατσαρολάκι. Προσθέρουμε την βρώμη. Απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί (ένα μέτριο πυρέξ) το μίγμα και το ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 30-40 λεπτα. Κόβουμε την 'πίτα' σε τετράγωνα κομμάτια όσο είναι ακόμη ζεστή.
Στο μίγμα μπορουμε να προσθέσουμε σταφίδες, ξηρούς καρπούς, κοματάκια σοκολάτας η να απλώσουμε λιωμένη σοκολάτα απο πάνω. Είναι νόστιμο γλυκάκι το φτιάχνω συχνά.

Tuesday 17 February 2009

Παλιά μου τέχνη κόσκινο

Πήγα σε σεμινάριο για την διακόσμηση τούρτας! Ωραία ήταν, πέρασα υπέροχα και έμαθα πως να φτιάχνω τούρτα με καλυψη μάρζιπαν. Πρέπει να παραδεχτώ πως ήταν πολύ πιο ευκολο και απλό απο ό,τι περίμενα.

Το σεμινάριο κράτησε 3 ώρες και όταν πήγαμε στον χώρο η κυρία που το παρουσίαζε είχε ήδη φτιάξει τα παντεσπάνια και την κρέμα βουτύρου (μου υποσχέθηκε τις συνταγές αλλα δεν τις έχει στείλει ακόμη). Εκοψα το παντεσπάνι το πασάλειψα με μαρμελάδα και κρέμα βουτύρου και το κάλυψα με ακόμη μια λεπτή στρώση κρέμα βουτύρου.

Και μετά αρχίσε το παιχνίδι. Ζυμωσα το κομάτι μάρζιπαν μέχρι να μαλώσει (περίπου 15 λεπτά) και το χρωμάτισα με χρώμα 'απαλό ροδάκινο'. Το άνοιξα σε φύλο (περίπου οπως για κουλουράκια αλλα πιό έυκολο) και κάλυψα την τούρτα. Θέλει λίγο προσοχή στην κάλυψη για να μην διπλώσει το μαρζιπαν αλλα είναι πανέυκολο. Εκοψα καρούλες, τις έβαλα στο μαρζιπαν (δεν χρειάστηκαν τίποτε για να κολησουν) και αυτό ήταν. Βάλαμε τις τούρτες σε κουτιά και τις πήραμε σπίτι. Την επόμενη μέρα πήρα την τούρτα στην δουλειά (πολυταξιδεμένη) και την φάγαμε. Κρίμα που ενθουσιάστηκαν τόσο οι συνάδερφοί μου. Ηταν η πιο απλή τούρτα που έχω φτιαξει ποτέ (ακομη και αν εφτιαχνα το παντεσπάνι μόνη μου!).

Θα ξαναπάω στο σεμινάριο όμως, θέλω να μάθω να φτιάχνω λουλουδάκια γλασου!