Monday 30 March 2009

Πηγα στο Παρισι και εφερα... 1

Πηγα για σαββατοκυριακο στο Παρισι. Η αληθεια είναι πως ειχα ξαναπαει αρκετες φορες για δουλεια, αλλα βεβαια αυτο δεν μετραει. Περασα υπεροχα! Επισκευτηκα τον Πυργο του Αιφελ, τις Βερσαλιες κτλ κτλ. Αγορασα, οπως ειναι σωστο, και τα απαραιτητα της ζαχαροπλαστικης μεταξυ των οποιων και φορμιτσες για κανελς (canneles). Τα γλυκακια αυτα τα ειχα ξαναφαει αγορασμενα απο τις αλυσιδες ζαχαροπλαστιων σε σταθμους και αεροδρομια αλλα δεν ειχα ιδεα πως φτιαχνονται. Οταν ειδα τις φορμιτσες στο σουπερμαρκετ δεν μπορεσα να αντισταθω (ως συνηθως). Απο εξω μοιαζουν με κεκακια αλλα δεν ειναι. Στην πραγματικοτητα ειναι κατι σαν παραφημενη κρεμα με τραγανη κρουστα. Την συνταγη που χρησιμοποιησα και παραθετω, την βρηκα στο ιντερνετ. Επισης ειδα βιντεο στο youtube για να παρω μια καλυτερη ιδεα τι να περιμενω. Καλα που ειδα τα βιντεο-θα ειχε γινει ο φουρνος μου χαλια.


Υλικα
1/2 λιτρο γαλα
2 αυγα
2 κροκους
100γρ αλευρι
250γρ ζαχαρη
50 γρ βουτυρο
1 βανιλια


Συμφωνα με την συνταγη ζεστανα το γαλα μαζι με το βουτυρο στον φουρνο μικροκυματων. Δεν το εβρασα, μονο το ζεστανα καλα μεχρι να λιωσει το βουτυρο. Ανακατεψα με το συρμα τα αυγα, τους κροκους, την βανιλια και την ζαχαρη. Τα χτυπησα καλα, ομως δεν νομιζω πως χρειαζεται. Προσθεσα το αλευρι και ανακατεψα ξανα. Προσθεσα και το ζεστο (οχι καυτο) γαλα λιγο λιγο. Αφησα το μιγμα στο ψυγειο (οπως ελεγε η συνταγη). Την επομενη μερα βουτυρωσα καλα τα φορμακια (σιλικονατα) και αναψα τον φουρνο στους 200 βαθμους. Γεμισα στα φορμακια στα 3/4 περιπου με το μιγμα το οποιο ειναι πολυ πολυ νερουλο! Εβαλα στο φουρνο και εψησα, για 60 λεπτα στους 200βαθμους. Ναι ξερω ακουγεται υπερβολικα ψημενο αλλα ετσι χρειαζεται. Το μιγμα 'βραζει' μεσα στα φορμακια και για να μην λερωθει ο φουρνος εβαλα τα φορμακια πανω σε ταψι. Αχ τι εξυπνη που ειμαι!

Sunday 29 March 2009

Δικαιολογιες

Εχασα τον φορτιστη της φωτογραφικης μηχανης (ενας απο τους λογους που χαθηκα για λιγο καιρο) και δεν μπορουσα να τον βρω πουθενα! Εχθες το πρωι κλαιγομουν στην μαμα μου για τον φορτιστη και μου προτινε να κανω φανουροπιτα! Πως το ειχα ξεχασει? Εφτιαξα λοιπον φανουροπιτα με την συνταγη που μου εδωσε η μαμα μου απο το τηλεφωνο. Εφτιαξα και η ιδια μια για σιγουρο αποτελεσμα.



Υλικα
3 φλυτζανια αλευρι
1 κουταλακι σοδα
1 baking powder
μια γερη πρεσα αναμικτα μπαχαρικα για κεικ (κανελογαρυφαλα και τετοια)
μια γερη πρεσα κανελα
μισο φλυτζανι καρυδια χοντροκομενα
1 φλυτζανι σταφιδες
2/3 φλυτζανι ελαιολαδο
1 φλυτζανι χυμο πορτοκαλι (απο κουτι)
1φλυτζανι ζαχαρη κρυσταλικη



Ανακατεψα τα στεραια υλικά, προσθεσα τον χυμο και μετα το λαδι. Στο τελος ανακατεψα και τα καρυδια μαζι με τις σταφιδες. Εψησα σε ταψι για 1 ωρα σε μετριο φουρνο. οπως ηταν αναμενομενο, μια ωριτσα μετα την φανουροπιτα βρηκαμε τον φορτιστη! Για την ακριβεια, αυτη που εφαγε την περισσοτερη φανουροπιτα ηταν και αυτη που τον βρηκε.